Zeppe EN Zikki

 

Home    Doel   Gedane Zaken   Wie zijn we?   Wandeltochten   Kalender   Wist u dat...

Het ontstaan!!! - Zeppe en Zikki Song - Zeppe en Zikki fluojasje

Zeppe & Zikki, een zebra en een schildpad, zijn de nieuwe centrale figuren in de preventiecampagne van Levenslijn. Deze twee poppen trekken samen de weg op. Daar komen ze allerlei gevaren tegen. Die proberen ze op een erg originele, vaak ongewone manier te omzeilen of te vermijden. Dat zorgt voor knotsgekke situaties. We zien de twee in een televisiereeks die een combinatie is van poppenspel en animatie. "Dit is een absolute primeur," volgens algemeen coördinator Marc Dupain, "een goed-doel-actie die haar boodschap brengt via poppen en animatie in een eigen tv-reeks."

De rode draad doorheen het verhaal zijn de uitdagende, hyperactieve schildpad en de behoedzame, relativerende zebra. De onderliggende boodschap doorheen de verhalen is: draag zorg voor jezelf en de ander. Op een humoristische manier trekken beiden vrolijk door het verkeer en passen ze hun gedrag aan naargelang de verkeerssituatie. "We hebben heel bewust gekozen voor een erg humoristische aanpak." zegt Dupain. "Zonder vermanend vingertje en grappig beleefd door poppen is de impact van de boodschap veel groter. Treat the serious popular and the popular serious”, besluit Dupain. Maar de reeks is zeker ook gericht naar ouders die als eerste het goede voorbeeld moeten geven.

Het project kwam tot stand in samenwerking met Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt die ook financiële steun verleent en met het Levenslijn-Kinderfonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Van Brempt gelooft sterk in de originaliteit van het concept: "Ik geloof dat Zeppe & Zikki op een leuke, maar toch geloofwaardige, manier een verkeersveiligheidboodschap kunnen overbrengen naar kinderen. Kinderen bewust maken van de gevaren in het verkeer én hen aansporen om zich veilig te verplaatsen, is een belangrijke pijler in het Vlaamse Verkeersveiligheidsplan. Met Zeppe & Zikki op vtm hebben we een groot bereik. Bovendien zal de animatiereeks ook op DVD gezet worden en verspreid worden naar de Vlaamse basisscholen."

De naam Zeppe gekoppeld aan een zebra ontstond binnen de vzw ZEBRA die werd opgericht en werkt met de opbrengsten van Levenslijn. De vzw bekommert zich om het lot van de verkeersslachtoffers. Levenslijn bracht Zeppe de zebra vorig jaar al tot leven en maakte er een geanimeerde pop en knuffel van. Nu creëert Levenslijn dus een vriendje voor Zeppe.

Voor de creatie van deze reeks heeft Levenslijn een beroep gedaan op Vlaams toptalent. Voor de stemmen van Zeppe & Zikki werden Tania Kloek en Michaël Pas geëngageerd. Beide rasacteurs waren meteen gewonnen om hun medewerking te verlenen aan het project.

Tania Kloek: “Hoe kan ik als mama van drie kids neen zeggen tegen een project rond verkeersveiligheid? Toen ze me hiervoor vroegen, heb ik geen seconde moeten twijfelen. Naarmate het productieproces verder verliep, was ik nog enthousiaster dan in het begin. Dit is echt een zeer knap en nuttig project. Bovendien zijn Zeppe & Zikki twee zeer leuke, coole, hippe en herkenbare figuren. De kinderen gaan ze ongetwijfeld snel in hun hart sluiten.”
Michaël Pas: “Ik vind dit een zeer originele en plezierige manier om een nuttige boodschap te brengen. Zeppe & Zikki zijn bovendien heel herkenbaar: Zeppe is het kind dat je wil dat jouw kind is en Zikki is het kind dat je hebt.”

De poppen werden ontworpen door Jan Maillard. Roughcut maakte de tv-reeks.

De actie Levenslijn voert al 7 jaar campagne voor meer verkeersveiligheid en een betere opvang voor jonge verkeersslachtoffers. Met dit concept en een nieuw logo trekt Levenslijn de lijn door van opgemerkte campagnes en vernieuwing op het vlak van het goede doel. Levenslijn voerde al campagne voor de fietshelm met "De helm is cool" en "Iedereen de pot op". Met Walter Van Beirendonck creëerde Levenslijn modieuze fluovestjes die de jongeren graag dragen. En met Tom Boonen als wereldkampioen wielrennen vroeg Levenslijn aandacht en steun voor de fietsers.

Maak van meer nabij kennis met Zeppe & Zikki en met de hele actie op www.zeppezikki.be.

Samen met de nieuwe gezichten, Zeppe & Zikki, heeft Levenslijn bij de start van deze nieuwe campagne ook een nieuw logo ontworpen.

Het letterwoord Levenslijn staat prominent in beeld en heeft nu een jongere en meer dynamische vorm en uitstraling. Om de verbondenheid met het thema van de verkeersveiligheid te onderlijnen, vormt de V een eigentijdse en omgekeerde driehoek, zonder de scherpe kantjes. Het basislogo van Levenslijn bestaat uit het letterwoord. Afhankelijk van de gelegenheid zullen Zeppe & Zikki mee worden afgebeeld.

Het ontstaan - Zeppe en Zikki Song - Zeppe en Zikki Fluohesje

Naast hun eigen programma over verkeersveiligheid bij vtm, krijgen Zeppe & Zikki nu ook hun eigen song. Onze zebra en schildpad doken met niemand minder dan Urbanus en Regi de studio in. Het resultaat is een zeer verrassend en opgewekt nummer waarin op een ludieke manier wordt gevraagd om meer “Respect!” te hebben in het verkeer.

De “Respect!”-campagne is een initiatief van Levenslijn met de steun van Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. De essentie van de actie is dat we in het verkeer rekening met elkaar moeten houden. Zwakke of sterke weggebruiker, dat doet er niet toe. Zorg voor jezelf en zorg ook voor de ander. Zo kunnen we al heel wat ongevallen vermijden en dat is nodig want elk jaar vallen nog te veel jonge verkeersslachtoffers: 8691 lichtgewonden, 781 zwaargewonden en 76 doden. Dat is de trieste balans bij de minderjarigen.

“Sedert begin 2008 zien wij het aantal verkeersdoden afnemen, maar de strijd is nog niet gestreden. Deze actie van Zeppe & Zikki richt zich niet op extra controles, maar vraagt op een sympathieke en positieve manier de aandacht van de bevolking voor een ernstig maatschappelijk probleem. Ook de jonge mensen worden zo betrokken”, aldus Etienne Schouppe, Staatssecretaris voor Mobiliteit.

Na een geslaagde start van de reeks “Zeppe & Zikki” richt Levenslijn zich met de “Respect!”-campagne tot het brede publiek. Met een nummer gemaakt door het gelegenheidsduo Urbanus & Regi hebben we niet alleen een unieke song in handen, maar ook een fantastisch promotie-instrument om de noodzaak voor meer verkeersveiligheid op een toegankelijke manier te communiceren. Urbanus staat volledig achter het opzet: “Het thema verkeersveiligheid vind ik heel belangrijk. Zelf heb ik ook 3 gasten die zoals ik in het nummer zing net als Zeppe & Zikki zonder ‘carrosserie’ in het verkeer rondlopen. Hiermee bedoel ik dat ze een zwakke weggebruiker zijn en geen stalen omhulsel hebben zoals in een auto.”

Vanaf donderdag 20 augustus start de campagne en kan je Levenslijn steunen door de Zeppe & Zikki song te kopen. Online kan dat via Levenslijn.be maar je kan ook terecht in de winkels van Fun en natuurlijk in de platenzaken.

Bij het nummer hoort ook een videoclip waarin Zeppe & Zikki samen met andere weggebruikers dansen rond een zebrapad. In de choreografie werden de basisregels om een zebrapad over te steken geïntegreerd. [Videoclip] - [Tekst]

Het ontstaan - Zeppe en Zikki Song - Zeppe en Zikki Fluohesje

Extra inspanningen doen voor meer zichtbaarheid en meer veiligheid in het verkeer door

Als voetganger of als fietser er voor te zorgen dat anderen me goed zien door…

Als fietser bovendien te zorgen voor voldoende zichtbaarheid door…

Als autobestuurder te zorgen voor de veiligheid van anderen door…

Waarom moet je opvallen in het verkeer?

Elk jaar worden voetgangers en fietsers aangereden, doordat een automobilist ze in het donker niet tijdig opmerkt.

Om de kans op een ongeval te verkleinen, zorg je ervoor dat je gezien wordt wanneer je op straat komt. Wanneer jij de aanrijdende auto gezien hebt, is het nog niet zeker dat die automobilist jou gezien heeft! Opvallen door heldere kleuren en reflecteren is de boodschap!

Reflecteren, geen overbodige luxe!

De zichtbaarheid vermindert 's nachts of bij slechte weersomstandigheden heel wat. In de dimlichten van een aanrijdende auto word je:

reflectie
 

Maar niet vergeten! Een auto heeft ook tijd nodig om volledig stil te staan.

remafstand
Een auto die op een droog wegdek rijdt met een snelheid van:

Zoals je kunt zien, is reflecteren in het verkeer geen overbodige luxe. Wil je op tijd gezien worden, zodanig dat de aanrijdende automobilist nog voldoende afstand heeft om te stoppen? Draag dan een fluohesje!

Met een fluohesje ben je zowel overdag als 's nachts het beste zichtbaar omdat het zowel fluo- als reflecterend materiaal bevat!

Er zijn 3 modellen beschikbaar: Zebra (oranje), Turtle (groen) en Triangle (geel).

Elke uitvoering bestaat zowel in een volwassen- als een kindermaat.  Uiteraard voldoen ze aan de veiligheidsnormen (EN1150) maar hun ontwerp maken ze supercool: met kap en met zakken zien ze er eerder uit als een toffe sweater in plaats van een saaie fluovest.

De prijs bedraagt € 12,5.  Met je aankoop steun je Levenslijn en projecten voor meer verkeersveiligheid en een betere opvang voor jonge verkeersslachtoffers.  Wie grotere hoeveelheden wil bestellen kan rekenen op een reductieprijs en kan nu reeds reserveren via info@levenslijn.be.  Dat is trouwens het adres waar je ook met alle andere vragen terecht kan.

Wenst u ook een hip fluojasje? Dan kunt u terecht in Carrefour Hyper en Fun.